2009-11-17

INTOS interviu žmogus: žolės riedulio teisėjas ir žaidėjas Jaroslavas Suchockis

INTA džiaugiasi šiandien savo interviu skiltelėje, turėdama teisėją ir žolės riedulinką Jaroslavą Suchockį. 
Labas, Jaroslavai, kaip ilgai esi žolės riedulio bendruomenėje?
Sveiki, žaidžiu žolės riedulį jau 8 metus..
Ar nė sykio nesigailėjai, kad šiuo riedulišku keliu pasukai?
Na.. kaip ir visos sporto šakos - žolės riedulys reikalauja daug laiko, vienu metu buvau nusivylęs, bet riedulys yra dalis manęs, ir vistiek grįžau. Dabar mėgaujuos =)
Ką dar veiki be žolės riedulio?
:) Daug ką veikiu, pvz. ieškaus darbo ;p Jei iš tiesų - per tą "poilsio laiką", kai nežaidžiau "žolkės", tai teko pažaisti floorbollą už universitetą. Jis yra labai panašus į žolės riedulį, bet paprastesnis. Ir iki dabar atstovauju MRU. Ir Lietuvoje, ir užsienyje teko padalyvauti. Dar tenka pasimokyti: esu 3 kurso MRU viešojo administravimo specialybės studentas.
Kaip manai, ko reikia Lietuvos žolės rieduliui, kad ši sporto šaka sėkmingai vystytųsi, ir mes vėl pradėtume džiuginti Lietuvą pergalėmis, nes be 2009 metų Europos aukso, reikšmingesnių pergalių, ypač suaugusių lygoje pastaruosius metus kaip ir nematėme?
Lietuva yra tokia keistenybių šalis, kuriai rūpi tik 2 sporto šakos - krepšinis ir futbolas - ir tai, tik kai pinigų yra. Mūsų laikais finansai daug reiškia, be to, nepamirškime, kad tarkim vyrai - visi yra mėgėjai, ir jiems tik "for fun" pažaisti žolės riedulį, o ne pasiekti kažką. Manyčiau, kad jei rimčiau valstybė ir kiti žmonės pradėtų žiūrėti į šią sporto šaką - lygis pradėtų greitai augti. Tiek vyrų, tiek moterų.
Esi Lietuvos žolės riedulio teisėjas. Papasakok,  koks tai darbas? Ar sunku teisėjauti Lietuvos komandoms?
Lietuva - tai pusbrolių ir pusseserių kraštas. Kiekvienas kiekvieną pažįsta, ir tai atsiliepia teisėjaujant aikštelėje. Žaidėjai, ypač vyresni, nepripažįsta jaunų teisėjų. Dėl to ir viskas stovi vietoje, kartais jų elgesys irgi neatitinka sportinio principo. Bet visa tai atperka, kai nuvažiuoju į užsienį, kur pateisėjauti ten yra malonu, palyginus su Lietuva:)
Iš teisėjo pozicijų, kaip manai, kuo turėtų pasižymėti pavyzdingas žolės riedulininkas?
Geras riedulininkas turi būti susikaupęs žaidimui, ir neturi blaškytis, ginčytis su teisėju.. gal būt dar reikėtų daugiau supratimo, nes visi mes darom klaidas.
Jau daug metų žaidi žolės riedulį, gini Vilniaus "Žuvėdros" garbę ir esi ne kartą pasižymėjęs, kaip geriausias žaidėjas. Kokie reikšmingiausi pasiekimai?
Kaskart, kai išvažiuoju į užsienį žaisti, mano tikslai vis auga. Jei kalbant apie Lietuvą, tai man norėtųsi lauke laimėti, bet kažkodėl jau nepavyksta 4 metus iš eilės.. O, kalbant apie tuos geriausius žaidėjus, tai man, tiesą pasakius, pikta daros. Man nėra svarbūs tie apdovanojimai, nes, manau, kad neobjektyviai ten viskas renkama, bent jau suaugusių žaidėjų atžvilgiu.
Kalbant apie pasiekimus, tai esu tapęs U-21 ir vyrų geriausiu metų žaideju prieš n metų ;p
Kiek Intai žinoma, teko ir  svetur jėgas išbandyti..tad kokie įspūdžiai, gal Lietuvai reiktų pasimokyti iš tokių šalių?
=) oi, yra ko pasimokyti, bet dažniausiai sąlygos trukdo tam, be to, treneriai labai užsidarę, sunkiai priima naujoves. O dėl pačio mano buvimo Olandijoje, tai galėčiau pasakyti tiek: jei galėčiau, tai negrįžčiau į Lietuvą (kalbant apie "žolkę") ;)
Su žolės rieduliu nemažai teko ir pakeliauti, kuri šalis ir dėl ko paliko įspūdį?
Visą savą jaunystę keliavau, ir tikrai neturiu kažkokios vienos mėgstamiausios šalies, nes visada, kai atvažiuojame į varžybas, tai suvažiuoja nemažai draugų. Nesvarbu, kokia šalis ar miestas, ten visad būna jų, ir tas man svarbiausia.
Įsimintiniausia akimirka iš žolės riedulio gyvenimo?
Pirmos varžybos uždarų patalpų U-21 Viena =) - pirmos rungtynės su Austrais 32-0:)
Kaip manai, kokia yra dabartinė situacija Lietuvos žolės riedulyje, kokias problemas reiktų spręsti?
Kaip ir kiekvienai sporto šakai, žolės rieduliui reikalingos lėšos, o jų niekas neskiria, ir tuomet nukenčia ne tik pati kokybė, bet ir ateitis, vaikai, per mažai varžybų jiems, ir jokio stimulo tada tobulėt.
Ir dar.. toks pastebėjimas, kad žolės riedulys skyla į tokias interesų grupuotes ne tik aikštelėje, bet ir už jos. Norėčiau, kad vėl vieningai laikytumėmės, ir bus lengviau.
Jei Tau tektų užduotis, surinkti kuo didesnę jaunųjų žolės riedulininkų grupę, kokiais motyvais ar būdais juos kalbintumei, "viliotumei" pasirinkti būtent žolės riedulį?
Hmmm... Na, teko man paragauti tos trenerio duonos, ir tikrai tai nelengva, o ypač su panelėm (pagarba Tarasovui). Bet, jei būtų man sąlygos ir galimybės, tai tikrai sugalvočiau, kaip pritraukti vaikus. Mano manymu, žolės riedulys yra tokia inteligentiška sporto šaka, ir apsišvietę žmonės tikrai leistų vaikus, o, jei kalbant apie vaikus, tai, manyčiau, užtektų saulėtą karštą dieną atvežti į stadioną  ir įjungti laistymą =)

Dėkojame Jaroslavui už atsakymus, ir linkime aukštų pasiekimų tiek sporte tiek moksluose.
INTA

1 komentaras:

  1. ;}} cool B) Zinai, JArai, mazai kas supranta, kad zoles riedulys inteligentiska sporto saka. net ir mano klasiokai sako, kad cia vos ne kaip moteru busido , tik trankymaisi! bet nebutu bernai, nieko jie nesupranta.

    O del kalbu teisejams, tai emocinis kalbejimas buna, uz ji baudziama ir panasiai, bet manau toks kalbejimas yra viena ;} nesuprantu kai pradeda aiskint kad as cia viska zinau ir moku geriau uz teisejaujanti.. keista, kai tai daro patyre zaidejai ;)

    AtsakytiPanaikinti